Plasthvalen

Utstillignsdesign for "Plasthvalen"

Den 19. januar 2017 strandet en kjempehval av arten "Cuvier's nebbhval" utenfor Sotra, utenfor Bergen. Magen dens var fylt med plastavfall, og den måtte avlives. Plasthvalen ble et øyeåpner for mange mennesker og fikk medieoppmerksomhet fra hele verden. Havene fylles opp med plast, og dette er et stort problem for det marine miljøet.

Universitetsmuseet i Bergen ønsket å lage en utstilling for å fortelle historien. Hovedfokuset var å vise plastavfallet som ble funnet inne i magen. De ønsket også å vise hvalen i virkelig størrelse og fokusere på problemene knyttet til marin forsøpling og mulige løsninger. Overhaus ble ansatt for å lage visuell identitet og romlig design for utstillingen. I nært samarbeid med interiørarkitekt Stine Aas strukturerte vi rommet for å skape en atmosfære som minner om havbunnen. Mørke vegger med subtil belysning av innholdet.

Art direction
Identitet
Utstillingsdesign
illustrasjon

Plasthvalen_9
Plasthvalen_5
Plasthvalen_18
Plasthvalen_3
Plasthvalen_7
Plasthvalen_17
Plasthvalen_2

Vår konsept for identiteten var å fotografere plast som flyter i vann, noe som gir et organisk, nesten vakkert utrykk. Ved første øyekast kan det lett forveksles med tang, maneter eller annet liv i vannet. En teori er at hvalen forvekslet den flytende plasten med blekksprut. Vi ønsket å leke med kontrasten mellom den vakre estetikken og den stygge virkeligheten i plastproblemet. Alle bildene er tatt av Cecilie Bannow.

Plasthvalen_19
Plasthvalen_10
Plasthvalen_14